links logo rechts
Uw vakantiewoning in Tsjechië

Zomer

Tsjechië heeft een landklimaat. Dit betekent voor de zomers dat ze lekker warm zijn.
Lampertice ligt aan het einde van de populairdere vakantiegebieden van Tsjechië. In de omgeving zijn tal van bezienswaardigheden te zien en te doen om je weken te vermaken.
Enkele van een groot scala aan mogelijkheden worden er hier uitgelicht. Overige mogelijkheden  zijn  in het huis voorhanden (speciale map met folders en kaarten) en kunnen u begeleiden door een van de mooiste gedeelten van Tsjechië. 
 


De weersverwachting

Pøedpovìï pro ÈR zítraPøedpovìï pro ÈR pozítøíPøedpovìï pro ÈR popozítøí
meteopress.cz
De dagen van de week
maandag: pondeli
dinsdag: úterý
woensdag: streda
donderdag: ctvrtek
vrijdag: pátek
zaterdag: sobota
zondag: nedéle

Het Reuzengebergte

Het Reuzengebergte bevindt zich aan de Poolse grens, dit beschermde natuurpark is één van de grootste in midden Europa en het is onderverdeeld in 12 natuurreservaten. Het Reuzengebergte is het grootste, hoogste en meest bezochte gebergte van Tsjechië en kenmerkt zich door zijn vlakke, afgeronde toppen en diepe dalen met steile hellingen. Het gehele gebergte is bedekt met hoogveen en op een hoogte van 1368 meter ontspringt de rivier Elbe. Het is een streek met de perfecte mogelijkheden voor bergwandelaars. Er zijn veel gemarkeerde routes langs klaterende beekjes en prachtige watervallen. Het feit dat alle routes zijn aangegeven zorgt ervoor dat het volkomen veilig is om op eigen houtje de bergen te verkennen.

Een mooie bergtop is die van de Snezka. Deze is met 1602 m de hoogste van Tsjechië. De berg overziet het gebied met meer dan 1000 wandelroutes. Vrchlabi, waar zich het Krkonosske museum en het regionaal informatiecentrum bevinden, wordt ook wel de poort tot het Reuzengebergte genoemd. De toeristencentra bevinden zich meestal tussen de bergkammen. De meest bezochte plaatsen zijn Splynderuv Mlyn, Pec pod Snezkou, Vrchlabi, Rokytnice nad Jizerou en Harrachov. Er zijn vele tentoonstellingen te vinden over de geschiedenis en tradities van deze streek in Vrchlabi, Vysoke nad Jizerou en Trutnov.

Teplice/Addrspass gebergte

TepliceVanaf Lampertice is het 40 kilometer rijden naar dit adembenemende natuurgebied. De kolossale rotspartijen zijn jaren geleden pas aan het licht gekomen na een enorme bosbrand en worden ook wel "rotssteden" genoemd.
De wandeling leidt door een schitterend natuurgebied met rotsen, moerassen en bossen.
Naast wandelen bestaat er een mogelijkheid tot een boottochtje over een groot binnenmeer. Ook kunnen enkele rotspieken beklommen worden.

Rotsen

In de omgeving zijn vergelijkbare rotsgebieden te vinden. Bijv. bij Jicin.
 Prachovske Skaly

Jicin

Deze plaats die onder toezicht van monumentenzorg staat is een bezoek in het bijzonder waard. Het interessantste bouwwerk van de stad is het barokke kasteel, wat nu in gebruik is als museum. Hier wordt een overzicht gegeven van de geschiedenis van de stad. In de vroegere paardenstallen bevindt zich een galerie met kunstwerken. Ook bezit het slot een heel fraai park.Naast het kasteel staat de Jacobskerk met heel bijzondere wandbeschilderingen. Het marktplein vormt het hart van de stad. Vanuit de stad voert een met lindebomen omzoomde oprijlaan naar het park Libosad, waarin een klein lustslot te bewonderen is uit de 17e eeuw. Een bezoek aan Jiçin is heel goed te combineren met een bezoek aan het Boheems Paradijs.

TurnovIn het netwerk van smalle, diepe gangen kan men de fantasie op haar beloop laten gaan. De sportief ingestelde bezoeker kan de berg klimsport in praktijk brengen op de loodrechte hellingen van de zandsteenrotsen. Kleine meertjes en ruïnes van kastelen geven een betoverende sfeer aan het landschap. De meest bekende ruïne is Trosky met twee dominerende torens. Een van de best bewaard gebleven kastelen is Kost uit de 15e eeuw.
De gehele omgeving is al sinds 1955 beschermd natuurgebied. Het eigenlijke centrum is Hruboskalsko en het meest bezocht zijn de Prachovske Skaly. Dit is een streek in Centraal Bohemen die heel veel bezocht wordt. Het oorspronkelijke zandsteenplateau is nu opgedeeld door de diep ingeslepen dalen. Op sommige plaatsen zijn hele "zandsteensteden" ontstaan, rotstorens, naaldformaties en brede blokken met in de diepte de wandelpaden voor bezoekers (zie bovenstaande afbeeldingen).

Cesky Raj bij Jicin

Dierentuin Dvur Kralové

Dierentuin Dvur KraloveOp slechts 25 kilometer afstand van Lampertice ligt het grootste dieren/safaripark van Tsjechië. Deze is zeker de moeite van een bezoekje waard! Zeker als u kleine kinderen heeft.
Dit dierenpark is zeer uitgebreid en is makkelijk te bereiken. Lampertice—Trutnov— via weg 37 naar Dvur Kralove de Zoo ligt aan weg 300 richting Horice.
Op www. Zoodk.cz  kunt u er meer over zien. kijken!)
 

 

Deze plaats is heel geschikt om te bezoeken wanneer je van plan bent om bv. inkopen te doen en souvenirs aan te schaffen. Je vindt hier heel veel winkels met houtsnijwerk, glaswerk en sieraden. Het grote plein (zie afbeelding) in het midden van het stadje met een grote fontein is gebouwd in renaissancestijl.

Wilt u tijdens uw vakantie gaan zwemmen in een echt natuurbad, dan is het natuurbad Dolce bij Trutnov aan te raden. Het water is hier schoon en voor kinderen is er een speciaal afgebakend ondiep gedeelte waar ze zich uitstekend kunnen vermaken. Rond het meer is er een klein stukje strand met daaromheen grasvelden. U bereikt het zwembad door richting Trutnov te rijden. Nog voor Trutnov staat Dolce aangegeven. (linksaf) de weg volgen tot aan de parkeerplaats en vanaf de parkeerplaats is het nog ongeveer 500 meter lopen naar het meer.

Vrchlabi

Dit 12.000 inwoners tellende stadje ligt aan de zuidkant van het gebergte. Hier kun je enkele houten huizen uit de 16de en 18de eeuw vinden. Ook het barokke klooster uit de 18e eeuw is een bezoek waard, het is nu in gebruik als museum over het Reuzengebergte.

In het oude kasteel zetelt de directie van het
Krkonose Nationaal Park.

Vliegveld bij Vrchlabi

In de buurt zijn diverse vliegveldjes (Vrchlabi en vlakbij Ceska-Skalice) te vinden waar men voor een klein bedrag rondvluchten kan boeken om het Reuzengebergte van boven te bekijken.
Ook behoort parachutespringen en parapenten tot de mogelijkheden.

 

Mlade Buky

Voor golfliefhebbers zijn er 2 golfclubs in de directe omgeving.
Golfen in Tsjechië is goedkoop en door de heuvelachtige omgeving erg uitdagend!
Na nog geen 15 kilometer bent u bij Golfclub Mlade buky.
Deze club heeft een eigen  Internetsite                  

Praag

Tijdens de vakantie in Tsjechië mag een bezoek aan Praag eigenlijk niet ontbreken. Vanaf het huis is het ongeveer 2 uur rijden. Gewoon parkeren op een parkeerplaats buiten het centrum en met de metro naar het centrum.
Een nachtje blijven is wel een must. 's Avonds zijn er vele concerten en overdag wandel je in ieder geval even over de Karelsbrug, waar veel koopmannen en kunstenaars hun waar aanprijzen tijdens de muziek van vele orkestjes.
Koop wel een boekje (in het huis ligt er ook 1) anders mist u teveel!

 

Kutna Hora

 Kutna Hora

Als u van Praag terug rijdt naar ons huis kunt u een bezoek brengen aan Kutna Hora
Het is iets omrijden maar de moeite waard. Het is een stadje met een rijke historie  hier vindt u ook op de begraafplaats een kapel waar door een timmerman ruim 40.000 menselijke skeletten zijn verwerkt in "kunstwerken". Het klinkt luguber, maar het is echt de moeite waard.

Spindleruv Mlyn

En voor rodelen is Splinderuv Mlyn of Mlade Buky de plaats om te zijn!

Rodelbaan Splindler Mlin 02